Zo heeft, in de woorden van de Amsterdamse fysicus Daniel Bonn, ook dat „ene kleine Gallische dorpje” dat „dapper standhield” tegen de aerosolenhypothese, zijn verzet gestaakt. Tot opluchting dus van aerosolenexperts, want pas als je de kracht van een vijand erkent, kun je je er goed tegen wapenen. Bonn: „En dat moeten we nu snel doen. Niet meer eindeloos discussiëren, maar doorpakken. Ook om de kans te beperken op het opduiken van nieuwe SARS-CoV-varianten.”
Toch eerst nog: waarom stond de rol van aerosolen bij SARS-CoV-2 het afgelopen jaar zo lang ter discussie? Wat meespeelt is dat het besef dat ‘schone lucht’ en gezondheid nauw samenhangen de laatste honderd jaar op de achtergrond raakte, denkt Marcel Loomans, die het binnenklimaat van gebouwen onderzoekt aan de TU Eindhoven. Aan het begin van de twintigste eeuw namen mensen de ‘gezonde-verstand’-adviezen in acht die bijvoorbeeld Florence Nightingale gaf. Kan de lucht in een ziekenhuis niet even schoon worden gehouden als de buitenlucht, dan kunnen patiënten er beter vertrekken, schreef Nightingale in 1859 in haar Notes on Hospitals. Ook in huishoudens bleef luchten, luchten, luchten daarna lang het devies.
Maar in de loop van de twintigste eeuw veranderde dat denken over het binnenklimaat. Het accent verschoof naar het wegnemen van (lichaams)luchtjes en naar comfort – geen tocht en geen kou in huis en op kantoor. Daarnaast werd vanaf de jaren zeventig energiebesparing belangrijk, vult Philomena Bluyssen aan, hoogleraar indoor environment aan de TU Delft. „Om warmte of koelte niet te laten weglekken werden huizen en gebouwen destijds zelfs potdicht gemaakt.” En terwijl nieuwe wetten en regels ervoor zorgden dat drinkwater nu als vanzelfsprekend schoon is en voedsel veilig, werd over het binnenklimaat niet heel diep nagedacht. Mensen hebben ook geen neus – letterlijk – voor ziekteverwekkers en schadelijke stoffen. Ze ruiken ze vaak niet. Dat droeg er allicht eveneens aan bij dat het bouwbesluit alleen eisen stelt aan een beperkt aantal gevaarlijke vluchtige stoffen, zoals formaldehyde of koolmonoxide.
VidaShield luchtreinigingssystemen met UV-C desinfectie is toepasbaar voor elke binnenruimte. Eenvoudig en snel geïnstalleerd in het systeemplafond. Lees hier meer over VidaShield UV24.
Bron: NRC
Uw ruimtes ook veilig en hygiënisch met UV-C licht met UV24 Vidashield?
Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan of maak direct een afspraak met een van onze specialisten.