Deskundigen adviseren bedrijven: ‘Laat tijdig de ventilatiesystemen nakijken’

Laat ventilatiesystemen nakijken
Het huidige beleid om het coronavirus tegen te gaan werkt niet voldoende, dat beweren deskundigen uit meer dan 30 verschillende landen. Samen schreven zij een brandbrief aan de WHO en nationale gezondheidsinstituties.

Atze Boerstra, een Nederlands binnenklimaatspecialist, geeft aan dat het belangrijk is om voldoende te ventileren om van gevaarlijke aerosolen af te komen. Volgens het RIVM is het te weinig wetenschappelijk aangetoond dat dit een gevaar vormt. Maar deskundigen vinden dat zolang je het niet zeker weet, je wel het zekere voor het onzekere moet nemen.

Aerosolen zijn druppeltjes die vrijkomen als je hoest of praat die als een wolk om je heen blijven hangen. In diverse andere landen hebben ze hun beleid wel al aangepast. Al houd je netjes 1,5 meter afstand in een kleinere ruimte, als de ventilatie niet goed is, kan de aerosolconcentratie alsnog hoog oplopen.

In de zomer zet je makkelijk een raampje open, in de winter niet. Daarom adviseren deskundigen bedrijven om voor die tijd hun ventilatiesystemen na te laten kijken.

Bron: Editie NL