‘Luchtkwaliteit in kwart van scholen onvoldoende’

Deskundigen waarschuwen voor onvoldoende ventilatie in Nederlandse klaslokalen, wat de verspreiding van het coronavirus kan bevorderen. De TU Eindhoven geeft aan dat het om een kwart van de scholen gaat.

De verspreiding van het coronavirus via kleine druppels in de lucht, aerosolen genoemd, is een theorie waarop de deskundigen hun zorgen baseren. Het is nog niet volledig wetenschappelijk aangetoond dat het virus op deze manier kan worden verspreid, omdat het virus simpelweg te nieuw is, maar deskundigen geven aan dat het wel degelijk mogelijk is.

Binnen een paar weken gaan de eerste middelbare scholen weer van start. In veel scholen zijn de ventilatiesystemen verouderd en moeten ramen worden geopend om frisse lucht binnen te laten. In de winter kan dit problematisch zijn. Daarom waarschuwen deskundigen scholen om de ventilatiesystemen te laten controleren. 

Bovendien hoeven leerlingen op middelbare scholen na de zomer geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. In combinatie met slechte ventilatie, kan dat volgens hoogleraar natuurkunde Daniel Bonn voor verspreiding van het virus leiden. “Jongeren worden misschien minder ziek, maar kunnen wel ouderen besmetten.”

VidaShield levert haar continue luchtreinigingssystemen met UV-C desinfectie aan (middelbare) scholen in Nederland en België. Eenvoudig en snel geïnstalleerd in het systeemplafond. Lees hier meer over VidaShield UV24.

Bron: AD