Deskundigen waarschuwen: ‘Neem virusverspreiding via aerosolen serieus’

Aerosolen lucht
Zonder het erkennen van het belang van goede ventilatie, is het toelaten van grote aantallen mensen in ruimtes een groot risico voor de volksgezondheid. Deskundigen begrijpen niet dat de overheid deze onzekerheid voor lief neemt. Geldende voorschriften rondom binnenbijeenkomsten schieten volgens hen ernstig tekort.

Vanaf 1 juli geldt er geen maximumaantal personen meer bij bijeenkomsten. Nederlandse deskundigen op het gebied van binnenklimaat maken zich zorgen omdat ventilatie geen prominente rol heeft gekregen in de overheidscommunicatie. “Op andere gebieden wordt wel gekozen voor better safe than sorry, waarom hier dan niet?” Dat vraagt Franchimon, een wetenschapper in de relatie tussen binnenklimaat en volksgezondheid, zich af.

Samen met 238 andere internationale wetenschappers schreef hij een brandbrief aan het WHO en diverse nationale gezondheidsinstituties, met de boodschap: neem de verspreiding van het coronavirus via aerosolen nu eindelijk eens serieus. Steeds meer wetenschappers raken namelijk overtuigd dat aerosolen wél voor veel coronabesmettingen zorgen, vooral als ruimtes niet goed geventileerd zijn.

Bron: Algemeen Dagblad