Onderzoek toont aan: UV-C effectief voor verminderen ziekenhuisinfecties

UV-C effectief ziekenhuisinfecties
De zes maanden durende studie ‘UV-C light and infection rate in a long term care ventilator unit’ onderzocht het effect van continue ultraviolette straling (UV-C) op kamerniveau op de incidentie van ziekenhuisinfecties (HAI).

86 patiënten werden opgenomen van september 2015 tot februari 2016. Criteria voor deelname aan deze studie waren dat de patiënt was opgenomen op de afdeling, fulltime mechanische ventilatie kreeg en een leeftijd had van >18 jaar. Op één afdeling waren per patiëntkamer twee afgeschermde UV-C-units geïnstalleerd (VidaShield ™; American Green Technology, South Bend, IN). Een aangrenzende vleugel zonder UV-C-eenheden vormde de controle.

Het totale infectiepercentage (berekend als infecties/1000 patiëntdagen) was significant lager in kamers met UV-C-eenheden dan in die zonder. De bevindingen suggereren dat continue blootstelling aan door UV-C behandelde lucht ziekenhuisinfecties vermindert. De inzet van afgeschermde UV-C-units in patiëntenkamers kan een effectieve methode zijn voor het verminderen van ziekenhuisinfecties, waarbij geen personeel aan te pas komt.

Lees hier het volledige onderzoek van Kane, Finley & Brown (2018).