Onderzoek toont aan: UV-C licht vermindert bacteriën in de lucht én op oppervlakken

uv c licht vermindert bacterien oppervlakken
In het onderzoek ‘Surface and air: What impact does UV-C at the room level have on airborne and surface bacteria?’ werd de theorie onderzocht dat het continue gebruik van UV-C op kamerniveau niet alleen de hoeveelheid bacteriën in de lucht zou verminderen, maar ook de hoeveelheid bacteriën op oppervlakken in diezelfde ruimte.

In het onderzoek van Lee (2017) zijn veldproeven opgezet in drie ziekenhuizen (Texas, Nevada en Massachusetts) waar lucht en oppervlakken op bacteriën waren getest, vervolgens continue UV-C producten op kamerniveau werden geïnstalleerd en ten slotte de lucht en oppervlakken opnieuw werden getest.

De resultaten gaven weer dat de hoeveelheid bacteriën in de lucht tussen 79% en 91% lager was dan vóór de installatie van de UV-C producten. De meeste oppervlakken vertoonden ook een afname van bacteriën van 48% tot 69%.

Uit het onderzoek kon worden geconcludeerd dat actief gebruik van UV-C licht op kamerniveau de biobelasting in de lucht én op oppervlakken vermindert, ook in bezette ruimtes. Met name ziekenhuizen worden hiermee aanbevolen om actieve UV-C-technologie te implementeren om de luchtkwaliteit in de ruimtes te verbeteren.

Lees hier het volledige onderzoek van Lee (2017).