Ventilatie essentieel bij tegengaan verspreiden coronavirus

In slecht geventileerde ruimtes, zoals liften en toiletten, kunnen druppeltjes vrijkomen bij praten of hoesten, die tot wel 15 minuten blijven hangen. Dat zegt natuurkundige Daniël Bonn van de Universiteit van Amsterdam die hier onderzoek naar deed.

Het belang van ventilatie

“Er is werk aan de winkel”, zegt Bonn. Want ondanks dat die kleine druppels in een wc binnen een paar minuten kunnen verdunnen, kan dat volgens hem genoeg zijn voor een besmetting. Het RIVM gaat uit van besmetting via grote druppels en van verspreiding via besmette oppervlakten, maar onderschrijft het belang van ventilatie nauwelijks.

Als je in een ruimte bent waar airconditioning is, wil dat volgens Bonn niet meteen zeggen dat er goede ventilatie is. “Er zijn airconditionings met goede filters. De meeste werken goed”, zegt Bonn. “Maar er zijn ook voorbeelden uit China waar juist een airconditioning het virus een ruimte binnen heeft gebracht en waar veel mensen besmet zijn geraakt.”

Een luchtreinigingssysteem voorkomt verspreiding van gevaarlijke micro-organismen in de lucht. Zo werkt VidaShield UV24 de klok rond om aerosolen in een ruimte te desinfecteren, met naderende desinfectiesnelheden van 100%. Op deze manier worden druppeltjes die vrijkomen bij praten of hoesten direct bestreden.