Ventilatie scholen essentieel tegen corona

Ventilatie scholen essentieel corona
De verspreiding van aerosolen, microscopisch kleine speekseldruppeltjes, zijn volgens onderzoekers van de TU Delft een belangrijke bron voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Een goede ventilatie is van groot belang om deze verspreiding tegen te gaan.

Uit een onderzoek van de TU Delft blijkt dat de huidige ventilatierichtlijnen niet voldoende zijn in de strijd tegen corona. Door een SenseLab in te richten als een klaslokaal, met tafels op ruime afstand van elkaar, is onderzoek gedaan naar de verspreiding van aerosolen. Aan de hand van een zwarte achterwand en juiste belichting is in het SenseLab vastgelegd hoe aerosolen zich veel verder dan de anderhalve meter verspreiden. Ook is getest hoe de verspreiding eruitziet met verschillende ventilatievormen.

In het onderzoek komt duidelijk naar voren dat er met een goed ventilatie, weinig aerosolen in de lucht blijven hangen. Zonder ventilatie of met beperkte ventilatie verspreiden de aerosolen zich door de ruimte. Dit vergroot de kans op besmetting.

Deze studie van professor Bluyssen toont eens te meer aan dat een goede ventilatie van essentieel belang is om verspreiding van corona tegen te gaan. Met de scholen die weer opengaan is het van belang dat de ventilatiesystemen nagekeken worden.

VidaShield levert haar continue luchtreinigingssystemen met UV-C desinfectie aan (middelbare) scholen in Nederland en België. Eenvoudig en snel geïnstalleerd in het systeemplafond. Lees hier meer over VidaShield UV24.

Bron: TU Delft